Onze raden

LeerlingenRaad (LR)

Samenstelling schooljaar 2024-2025

De LR van onze school bestaat uit 1 medewerker en 5 leerlingen:

Personeel:
Yolanda de Roos - locatiemanager

Leerlingen:
Amaya - groep 6a
Defne - groep 6b
Jayda - groep 7a (staat niet op de foto)
Louen - groep 7b
Lea - groep 8b

 

Wat doet een LR

Sinds 2011 hebben wij een leerlingenraad op onze school. De leerlingenraad is een groep enthousiaste klassenvertegenwoordigers die gekozen is door de leerlingen uit de groepen 5 t/m 8. Zij denken na en beslissen mee over activiteiten en veranderingen die er op onze school kunnen plaatsvinden. We hadden een enthousiaste leerlingenraad en, ondanks het feit dat ze meer hadden willen bereiken, hebben we wel bereikt dat er een “ik heb niemand om mee te spelen bankje” is geplaatst op ons schoolplein en dat het schoolplein door de gemeente wekelijks wordt schoongemaakt. Aan het einde van het schooljaar worden er nieuwe verkiezingen gehouden in de groepen 5 t/m 8 met als doel om in de laatste nieuwsbrief de nieuwe leerlingenraad van het nieuwe schooljaar aan u te kunnen presenteren. Uit iedere groep is 1 leerling gekozen die 1 jaar lang lid is. Het volgende schooljaar worden dan opnieuw verkiezingen gehouden.

Wat hebben we gedaan in de afgelopen jaren:

  • We hebben een presentatie voor de nieuwe bestuurder voorbereid
  • We hebben een "ik heb niemand om mee te spelen bankje" laten plaatsen op het schoolplein
  • We hebben een eigen vragenlijst sociale veiligheid ontwikkeld, die duidelijk is in vraagstelling en goedgekeurd is door de leerlingenraad
  • We hebben een try out gedaan met het opnemen van de telefoon in de ochtend. Aan de hand van de resultaten is er gekozen om er niet mee door te gaan
  • We hebben bij het eerste discofeest geïnventariseerd wat iedereen wilde, omdat het schoolslaapfeest niet meer werd gehouden
  • We hebben aan de hand van vragen meegedacht aan het strategisch beleidsplan (2022-2023)
  • We hebben voor de wijkagenda van de Gemeente Barendrecht vragen beantwoord over de veiligheid in de wijk.
  • We hebben de kindertelefoon uitgebreid bij onze groep onder de aandacht gebracht en het filmpje laten zien (01-2023)

Medezeggenschapsraad (MR):

Wat is een MR?

De medezeggenschapsraad (MR) denkt mee over belangrijke zaken op school, zoals hoeveel geld waar naartoe gaat, wat de schooltijden zijn en wat er in het schoolplan moet komen te staan. In de MR zitten personeelsleden en  ouders, er is sprake van een gelijke verdeling tussen personeel aan de ene kant en ouders aan de andere kant. Deze leden worden door middel van verkiezingen gekozen en vertegenwoordigen dus hun achterban.

De MR heeft drie belangrijke rollen:

De controlerende rol houdt in dat de MR de voorgenomen besluiten van het bevoegd gezag bestudeert en daar een reactie op geeft, afhankelijk van het onderwerp betreft een onderwerp een adviesrecht of een instemmingsrecht. 

In de vertegenwoordigende rol houdt de MR goed contact met zijn achterban, door informatie te verstrekken over de activiteiten van de MR en informatie op te halen bij de gemeenschap. 

De initiatiefrijke rol geeft de MR de kans om op eigen initiatief meningen te delen en standpunten kenbaar te maken richting de schoolleiding of het schoolbestuur. Zo kan de MR een bespreeknotitie schrijven met daarin aanknopingspunten om bepaald beleid in te voeren of aan te passen.

In het medezeggenschapsreglement  wordt de precieze omvang afgesproken. In het reglement regelen schoolleiding en MR ook samen wat de zittingsduur van de leden is.

Wat zijn de taken binnen de MR?

Binnen onze MR zijn er drie taken, waarvan een verdeling is gemaakt tussen de oudergeleding en de personeelsgeleding. Op deze manier hebben beide partijen functies te bekleden en blijft de MR een gelijkwaardige medezeggenschapsraad. De voorzitter en de vicevoorzitter worden gevuld door de oudergeleding, de secretaris wordt gevuld door de personeelsgeleding. 

Voorzitter: de voorzitter bewaakt het proces tijdens de vergaderingen om als MR tot een goed besluit te komen, overleg te voeren met de directeur over de agenda en contact onderhouden.

Vicevoorzitter (plaatsvervangend voorzitter): dit is de plaatsvervangend voorzitter. Mocht de voorzitter verhinderd zijn, kan de vicevoorzitter de taak van voorzitter overnemen tijdens de vergaderingen. 

Secretaris: Naast de twee bovenstaande taken is er ook een secretaris in de MR. De secretaris zorgt voor de notulen tijdens de vergadering, zorgt samen met de voorzitter voor de externe contacten, plaatst berichten op Social Schools namens de MR en zorgt voor het delen van documenten zoals de agenda. 

Gezamenlijk vormen de bovenstaande functies het dagelijks bestuur van de MR. 

Belangrijke documenten:

  • Binnen onze stichting PCPO is er een medezeggenschapsreglement: Zie het document hieronder

  • Binnen onze MR hebben wij een huishoudelijk reglement dat door alle leden van de MR is ondertekend: Zie het document hieronder

Wie zitten er in onze MR:

Oudergeleding:

Patrick Bos, voorzitter (vader van Fred groep 7A, Yannick groep 5A en Arthur groep olifanten) 

“Mijn motivatie om deel te nemen aan de medezeggenschapsraad is om als vertegenwoordiger van de ouders actief mee te denken over onderwijsinhoudelijke en beleidsmatige keuzes. Dit om bij te dragen aan het verbeteren van de leer- en werkomstandigheden binnen CBS De Vrijenburg. “

Nancy Tadeij, vice-voorzitter (moeder van Liam groep 8A)

“Voor mij is betrokkenheid bij school een voorwaarde om samen op te trekken zodat de leerlingen van de Vrijenburg zo goed mogelijk onderwijs krijgen en een leuke tijd op school hebben.”

Malika Aboulasri (moeder van Jayda groep 7A en Yara groep 3A)

“Mijn motivatie om in de medezeggenschapsraad te komen is om de stem van de ouders te vertegenwoordigen en bij te dragen aan een positief en betrokken schoolklimaat en een inspirerende leeromgeving voor de kinderen. Een sterke samenwerking tussen ouders en school te bevorderen. Ik wil me inzetten voor de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van alle kinderen.”

Personeelsgeleding:

Kelly Jongeling-Ly, secretaris (leerkracht groep 4B)

“De belangrijkste reden om in de MR te gaan was de samenwerking tussen leerkrachten, ouders en directie. Ik vind het belangrijk dat ieders stem wordt vertegenwoordigd. Ook vind ik het belangrijk dat er goed en kritisch wordt nagedacht voordat er beleidsmatige beslissingen worden genomen. “ 

Claudia Hameetman (leerkracht groep 8B)

“De belangrijkste motivatie voor mij was om actief mee te denken met schoolbesluiten en op te komen voor de belangen van de leerlingen en mijn collega’s.”

Karlien de Meij (leerkracht groep 5A)

“Mijn motivatie om in de MR te gaan: ik was nieuwsgierig naar wat er allemaal in de MR gebeurt en besproken wordt." "Ook om op een andere manier iets voor de school te kunnen doen en meedenken.” 

U kunt ons bereiken via onderstaand e-mailadres:

vrijenburg_mr@pcpobr.nl

Onze agenda + de notulen.

Hieronder vindt u onze vergaderdata van schooljaar 2024-2025. Bijgaand vindt u ook de goedgekeurde notulen van de MR-vergaderingen. De notulen worden eerst goedgekeurd door de MR-leden in de volgende MR-vergadering. Daarna worden de notulen nog nagelezen door directie voordat ze op de site worden gedeeld. 

  • 11 september 2024

  • 5 november 2024

  • 15 januari 2025

  • 12 maart 2025

  • 20 mei 2025

  • 25 juni 2025

Ondertekend huishoudelijk reglement MR MR reglement

Gemeenschappelijke MedezeggenschapsRaad (GMR)

De GMR behartigt de belangen van alle leerlingen, ouders en personeelsleden van alle 11 scholen binnen de stichting. Daarmee houdt de GMR zich dus bezig met bovenschoolse zaken waar de MR haar focus heeft op vraagstukken op schoolniveau. Daarmee is de GMR een belangrijke gesprekspartner voor de directeur bestuurder, het bestuursbureau en de Raad van Toezicht. 

De GMR heeft in totaal 12 zetels; 6 voor de oudergeleding (ouders en verzorgers) en 6 voor de personeelsgeleding (leerkrachten en andere medewerkers van PCPOBR). GMR- leden worden, door de leden van de MR-en, in persoon benoemd.

De vergaderingen van de GMR zijn openbaar, net als de agenda's en notulen. Het vergaderschema en de stukken van de GMR, vind je hier.

Wil je meer informatie over de GMR of heb je interesse om zitting te nemen in de GMR? Klik dan hier voor verdere informatie of neem contact op via gmr@pcpobr.nl