Het onderwijs in groep 3-8

Dagplanning

Bij binnenkomst zien de leerlingen direct de dagplanning op het bord. In de dagplanning kunnen ze zien welke vakken die dag op het programma staan, maar ook wat ze tijdens die les zullen leren en moeten maken. 

Het lesdoel op het bord is geschreven vanuit het perspectief van het kind: ik kan … met daarna een vaardigheid, concept en context. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan bedragen tot 100 euro maken met hele euro’s.  EDI

Godsdienst

Op onze school hebben wij een christelijke identiteit, wat betekent dat we christelijke feestdagen vieren maar ook vertellen uit de Bijbel. Er wordt in de klassen gebeden en christelijke liederen gezongen. Wij volgen het aanbod vanuit de methode ‘Trefwoord’.

De zaakvakken:

Ons rekenonderwijs

Wij zijn op dit moment aan het onderzoeken welke rekenmethode passend is binnen ons onderwijs. Hierdoor hebben wij tijdelijk (schooljaar 2024-2025) verschillende methoden op school. 

Veilig Leren Lezen- Kim versie (groep 3)

In groep 3 gebruiken we een andere taal-methode dan de groepen 4-8. De methode is opgedeeld in kernen, waarbij na afsluiting van een kern direct getoetst wordt of de lesstof beheerst wordt.

De opbouw van de kernen is als volgt: 

In kern start tot en met 6 leren de leerlingen om de dag een nieuwe letter. In kern 7 tot en met afsluiting ligt de focus op het technisch lezen en het memoriseren van de aangeleerde letters. Er komen steeds meer opdrachten die het begrijpend lezen trainen van de leerlingen: weet ik wat ik net heb gelezen?

We gebruiken de volgende materialen tijdens onze lessen:

  • een werkboekje, deze gaat na iedere kern mee naar huis zodat u thuis kunt zien wat uw kind geleerd en gemaakt heeft; 

  • een veilig en vlot leesboekje, wij lezen hier dagelijks uit. 

  • een leesboekje, op verschillende momenten wordt hierin gelezen. 

  • klikklakboekje, dit gebruiken we enkel de eerste maanden. Hierin krijgen we iedere keer de nieuwe letter zodat hier woorden mee gemaakt kunnen worden. 

Bij deze methode hoort een online oefenprogramma met Zoem (de mascotte van de methode) die zowel in de klas als thuis kan worden gebruikt. De inloggegevens ontvangt u van de leerkracht, zodat de leerlingen thuis kunnen oefenen. Iedere kern komen er nieuwe opdrachten bij, dit kan de leerkracht aanpassen. Dit online programma geeft extra mogelijkheid tot oefenen en geeft de leerkrachten extra inzicht in de voortgang van de leerlingen.

Ons taalonderwijs (groep 4-8)

Wij zijn op dit moment aan het onderzoeken welke taalmethode passend is binnen ons onderwijs. 

Begrijpend lezen: Atlantis (groep 4 t/m 8)

Veel kinderen vinden lezen niet leuk: saaie teksten en steeds dezelfde invuloefeningen. Leesplezier én leerprestaties gaan achteruit. En dat terwijl er uit onderzoek en uit de praktijk veel effectieve manieren bekend zijn om leeslessen voor kinderen aantrekkelijk te maken. Die hebben wij in Atlantis verwerkt. Met Atlantis staat leesplezier daarom elke week op je rooster: met uitgewerkte leesplezier lessen, ingeplande tijd voor voorlezen en vrij lezen, en rijke, aansprekende teksten in alle lessen. Zo raken kinderen geïnspireerd om te lezen. En wie graag leest, leest beter.

Ons schrijfonderwijs

Hoewel we in een digitaal tijdperk leven, is het leren schrijven onmisbaar, denk maar aan het schrijven van kaarten, het noteren van afspraken in de agenda of een boodschappenlijstje. Daarom volgen wij de methode ‘Pennenstreken’. 

Op onze school hebben wij een doorgaande lijn in ons schrijfonderwijs:

  • groep 1 en 2: schrijfvormen, spelenderwijs kennismaken met het schrijven;

  • groep 3: verbonden schrift, kleine letters, leestekens (punt, komma, vraagteken, uitroepteken) en cijfers. 

  • groep 4: hoofdletters

  • groep 5 tot en met 8: het ontwikkelen van een eigen handschrift. 

Overige vakken: 

LOGO3000 (groep 1 tot en met 3)

LOGO3000 is een slimme en onderbouwde aanpak voor het vergroten van de woordenschat. Wij werken met LOGO3000 in de onderbouw, waarbij in de groepen 1/2 de focus ligt op het vergroten van de woordenschat en in groep 3 het doorlopend opbouwen van de woordenschat.

Sociale emotionele methode

Wij werken met de methode Rots en Water, iedere week staat een Rots en Water les op het lesprogramma waarbij de gehele groep activiteiten en opdrachten doen om het ‘goed met elkaar omgaan’ te versterken. ROTS EN WATER

Studievaardigheden: Blits (groep 5 t/m 8)

Onze leerlingen leren tijdens de lessen van Blits om informatie uit allerlei verschillende bronnen te selecteren, beoordelen, verwerken en weer toe te passen. 

Elk blok bestaat uit vier basislessen en één les waarin alle onderdelen samen behandeld worden. Na het doorlopen van deze vijf lessen is er een digitale herhalingsles beschikbaar. 

Wereldoriëntatie: Naut - Meander (groep 3 t/m 8)

Wij werken met de methode Naut - Meander - Brandaan om de wereldoriëntatie aan te bieden.

  • Naut : de methode voor natuur en techniek (vanaf groep 3)

  • Meander: de methode voor aardrijkskunde (vanaf groep 5)

  • Brandaan: de methode voor geschiedenis (vanaf groep 5).

Ieder thema telt maximaal zes lessen: drie reguliere lessen en drie  herhalingslessen.

De drie reguliere lessen bestaan uit drie stappen:

  • Kennismaken met het onderwerp van de les, aan de hand van een beeld uit de media. 

  • Kennisopbouw: kinderen beantwoorden zelfstandig vragen over het onderwerp zodat ze tot begrip komen.

  • Vaardigheden (één per les). Hierdoor verbreden en verankeren de leerlingen de kennis uit de les en ontwikkelen ze vaardigheden die ze ook in andere situaties kunnen inzetten om hun doelen te bereiken. 

Verkeer

Voor het vak verkeer maken wij gebruik van de methode ‘klaar over’. Hierbij behandelen we onder andere de betekenis van de verkeersborden, veiligheid in het verkeer en de voorrangsregels.

In groep 6 en groep 7 werken we met de verkeerskranten van Veilig Verkeer Nederland.

In groep 7 vindt er tevens een praktisch en theoretisch verkeersexamen plaats.

Creatieve lessen.

Voor het geven van onze creatieve lessen maken we gebruik van de methode “Laat maar leren”. Een online lesmethode met een groot aanbod aan kunst en cultuur educatie. Iedere week wordt hier ruimschoots aandacht aan besteed. Dit gebeurt in een doorgaande lijn van groep 1 t/m 8. Leerlingen leren op deze manier zowel 2- als 3-dimensionaal te werken.

Muziekles

Wij gebruiken de methode 1-2-3-zing! Dit is een methode waarbij we in een doorgaande lijn van groep 1 tot en met 8 onze muzieklessen kunnen invullen. Bij deze methode hebben we toegang tot een grote muziekdatabase, het creëren en componeren van liederen, lessen met gebruik van muziekinstrumenten, beatboxen of rappen. 

Huiswerk en toetsen:

Vanaf groep 3 kan het zijn dat uw kind huiswerk mee krijgt, dit gebeurt enkel als de leerkracht dit nodig vindt voor extra. Wel adviseren wij de ouders om minimaal 30 minuten per dag met uw kind te lezen.

Vanaf groep 5 krijgt uw kind ook huiswerk met als doel om een leerhouding te ontwikkelen in het maken van huiswerk. Denk hierbij aan het verantwoordelijkheidsgevoel en het maken van een planning. Daarnaast zullen ze regelmatig een samenvatting van een thema wereldoriëntatie  meenemen. Hier hebben ze dan een week later een toets over.

Vanaf groep 7 en 8 krijgen onze leerlingen wekelijks een huiswerk-blad met reken-, taal- en spellingsoefeningen. Daarnaast krijgen ze ook leerwerk van wereldoriëntatie en Engels. 

Tot slot hebben de leerlingen ook nog ieder jaar een boekbespreking of een - verslag en een presentatie.