Het onderwijs in groep 1/2
Een dag op school:
Bij ons op CBS de Vrijenburg ontvangen wij alle kinderen ´s morgens bij de deur. Hierdoor heeft de leerkracht voor elk kind even apart aandacht, zodat zij in rust kunnen starten in de klas. Ook de kinderen van groep 1 en 2 lopen zelfstandig naar hun leerkracht toe. Dit helpt hen in hun zelfredzaamheid. Wij hebben hoge verwachtingen van al onze leerlingen!
In de groepen 1 en 2 wordt er thematisch gewerkt. Een thema duurt van vakantie tot vakantie en bevat rekenen, taal, motoriek, sociale vaardigheden, maar ook een brede wereldkennis. Vaak staat er een prentenboek centraal binnen het thema.
Wij vinden het belangrijk dat ook de jongste leerlingen gelegenheid krijgen kennis te maken met de brede wereld om hen heen. Hierbij worden er doelen gesteld, die passend zijn bij de leeftijd van de leerlingen in de groep. Wij bieden de leerlingen veel herhaling, zodat de kennis en de vaardigheden uiteindelijk eigen worden. Dit doen wij onder andere door het gebruik van duidelijke gedragsregels, maar ook door gebruik van routines die dagelijks of wekelijks terugkomen.
Wij gaan uit van spelend leren, waarbij de doelen verwerkt worden in spel en in de hoeken. Spelend leren betekent dat spel ingezet wordt als middel om de ontwikkeling en het leren (in brede zin) te bevorderen en te ondersteunen (Siraj-Blatchford et al., 2002; Wood & Attfield, 2005). Spelend leren sluit aan bij het jonge kind, omdat het enerzijds tegemoetkomt aan de nieuwsgierigheid en anderzijds bij de aandachtsspanne, die vaak nog kort is (van Tuijl, 2022). Samen met het thematische onderwijs, vormt een rijke speel-leeromgeving waarin de kinderen niet alleen taal en rekendoelen behalen, maar ook sociale vaardigheden opdoen onze basis. Kleuters leren in spel samenwerken, rekening te houden met elkaar, problemen op te lossen enzovoorts. Voor de instructie van nieuwe kennis en vaardigheden maken wij gebruik van Expliciete Directe Instructie (EDI), waarbij we de kinderen actief betrekken in de activiteiten. Wij maken gebruik van diverse materialen en methoden om dit aanbod samen te stellen.
Speel-leeromgeving
In onze kleutergroepen vormen de hoeken en het thema (incl. de doelen) de basis van de inrichting in de groep en de gang. De bouwhoek, de huishoek en de themahoek hebben een belangrijke rol in ons onderwijs. Daarnaast werken wij met een taal-, reken,-, constructie-, en motoriekkast waarbij de kinderen door middel van het planbord, aan het werk gaan. Zo wordt er ook aan de zelfstandigheid gewerkt. Daarnaast werken wij in groep 2 met een weektaak, waarbij de kinderen zelfstandig inplannen welke taak zij op welk moment uitvoeren. De doelen die per thema centraal staan, worden door middel van spelmateriaal aangeboden in de diverse materialen en de speel-leeromgeving.
In deze kasten vinden de leerlingen een grote variëteit aan materialen. Onder andere vormgevende materialen (tekenen, knutselen), ongevormde materialen (zand/klei), constructie en compositie materialen (blokken, LEGO/Duplo, mozaïek) en materialen voor rollenspellen (thema en huishoek). Daarnaast hebben wij in elke groep ook puzzels liggen met een opbouw van 9 tot 120 stukken.
Volgen van de ontwikkeling
In de groepen 1 en 2 wordt gewerkt met kijk! Dit is een gecertificeerd en wetenschappelijk onderbouwd observatie- en registratiesysteem waarbij de leerkracht dagelijks observeert en noteert wat het de leerlingen ziet en hoort vertellen in de klas. Twee maal per jaar volgt hieruit een ouderrapport en een rapportgesprek. Aan het eind van het schooljaar wordt per kind naar de ontwikkeling gekeken en een besluit genomen wat betreft de overgang. Wanneer blijkt dat een leerling meer tijd nodig lijkt te hebben om zich verder te ontwikkelen, heeft de leerkracht nauw contact met u hierover.
Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong
Het jonge kind ontwikkelt zich vaak sprongsgewijs. Het ene moment gaat alle aandacht uit naar het werken met cijfers en het andere moment is het kind vooral bezig met rennen, klimmen en springen. Hierdoor kan het zijn dat het kind zich (op een bepaald moment) sneller ontwikkelt (op een bepaald vlak) dan de leeftijdsgenoten. Wanneer dit, in samenspraak met u, gesignaleerd wordt, zal de leerkracht hier een passend aanbod op samen stellen. Daarnaast bieden wij, in samenwerking met onze specialist collega, een extra aanbod aan de kinderen die hier behoefte aan hebben.
Beweging
Binnen CBS de Vrijenburg vinden we beweging een belangrijk onderdeel. De kleuters krijgen daarom twee keer per week gymles. Eén keer per week van een vakleerkracht in de grote gymzaal. En daarnaast één keer per week een spelles met de eigen leerkracht in de kleine gymzaal. Verder spelen we twee keer per dag buiten, waarbij de kinderen divers materiaal tot hun beschikking hebben. Ook bij minder goed weer gaan wij naar buiten toe. De leerlingen leren hierbij samen, sportief en eerlijk te spelen. Dit alles is goed voor hun algehele ontwikkeling.