Basisvaardigheden
Ons taalonderwijs
Waar je ook komt, taal verbindt mensen. We gebruiken taal om te communiceren, te verbeelden, te leren en te organiseren. Taal is overal. Het is dus onze taak op de CBS de Vrijenburg om de kinderen genoeg handvatten en kennis te geven zodat ze zich kunnen redden in onze maatschappij en te genieten van taal.
Een doordachte aanpak
Onze school volgt een gestructureerde leerlijn vanaf de kleuters waarbij instructies en vaste routines centraal staan. Dit zorgt ervoor dat leerlingen stap voor stap hun taal/leesvaardigheden ontwikkelen. Deze vaardigheden omvatten:
-
Technisch lezen
-
Begrijpend lezen/luisteren
-
Spelling
-
Woordenschat
-
Taal
Om dit te bereiken:
-
Werken we met een combinatie van papier en digitale middelen.
-
Bieden we systematische instructies aan volgens het bewezen EDI-model.
-
Besteden we aandacht aan het leesplezier en de leesmotivatie van de leerlingen.
-
Werken wij samen met bibliotheek Aan zet.
Van basis naar verdieping
Vanaf groep 1 en 2 bieden we spelenderwijs de klanken aan, werken we aan het fonemisch bewustzijn, lezen we veel voor en werken we met Close Reading. Dit is een aanpak om een boek/gedicht/tekst helemaal te begrijpen, erover te praten en er een mening over te vormen. Zo werken we tegelijk aan het begrijpend luisteren waar later in de hogere groepen begrijpend lezen bij komt. Via het aanvankelijk lezen in de groepen 3 gaan onze leerlingen in groep 4 t/m 8 verder met onze methode Atlantis. Dit is methode voor het technisch en begrijpend lezen waarbij de kinderen meteen heel veel leren over de wereld. Ook werkt deze methode aan het leesplezier, maar daar werken wij op CBS de Vrijenburg ook op nog andere manieren aan. Zo doen we mee met de kinderboekenweek en de Nationale voorleesdagen en zijn wij bezig met het opzetten van een schoolbibliotheek in samenwerking met de bibliotheek Aan zet. Daarnaast hebben de kinderen iedere dag (individueel of in tweetallen) de tijd om lekker in hun boek te duiken en wordt er iedere dag in alle groepen voorgelezen.
Onderzoek naar een nieuwe methode
Momenteel onderzoeken we welke taal/spellingmethode het beste aansluit bij onze visie en onze leerlingen. Dit proces loopt gedurende schooljaar 2024-2025, met als doel om in 2025-2026 een weloverwogen keuze te implementeren.
Hieronder ziet u de schoolbibliotheek in wording:

Ons rekenonderwijs
Op CBS De Vrijenburg werken we aan sterk en eigentijds rekenonderwijs van groep 1 tot en met groep 8. Ons doel is om alle leerlingen niet alleen een stevige basis in rekenen te geven, maar hen ook te leren hoe ze wiskundig kunnen denken en problemen kunnen oplossen.
Een doordachte aanpak
Onze school volgt een gestructureerde leerlijn waarbij instructies en vaste routines centraal staan. Dit zorgt ervoor dat leerlingen stap voor stap hun rekenvaardigheden ontwikkelen. We richten ons op zowel het begrijpen van wiskundige concepten als het vlot kunnen rekenen.
Om dit te bereiken:
- Werken we met een combinatie van papier en digitale middelen.
- Bieden we systematische instructies aan volgens het bewezen EDI-model.
- Besteedt elke groep dagelijks (nu al of in de nabije toekomst) gemiddeld 10 minuten aan het automatiseren van basisbewerkingen.
- Moedigen we een nieuwsgierige en kritische houding aan ten opzichte van rekenen en wiskunde.
Van basis naar verdieping
Vanaf groep 1 en 2 leggen we een stevige basis met getalbegrip en voorbereidende rekenvaardigheden. Naarmate leerlingen ouder worden, bouwen we hierop voort door complexere strategieën aan te leren en hen zelfstandig te laten werken met getallen en bewerkingen.
Daarnaast bereiden we onze leerlingen niet alleen voor op de reken- en wiskundevakken in het voortgezet onderwijs, maar ook op vakken als economie en natuurkunde waarin rekenen een belangrijke rol speelt.
Onderzoek naar een nieuwe methode
Momenteel onderzoeken we welke rekenmethode het beste aansluit bij onze visie en onze leerlingen. Dit proces loopt gedurende schooljaar 2024-2025, met als doel om in 2025-2026 een weloverwogen keuze te implementeren.
Met deze aanpak zorgen we ervoor dat onze leerlingen goed voorbereid zijn op hun toekomst – in de klas én daarbuiten!
Burgerschap
Naast rekenen en taal hoort burgerschap ook bij de basisvaardigheden.
‘’Burgerschapsonderwijs gaat over de normen en waarden die als basis gelden in onze samenleving. De basisschool is de uitgelezen plek om hiermee te oefenen. Daarnaast heeft iedere school ook eigen normen en waarden. Het is aan de school om burgerschapsonderwijs vorm te geven vanuit de eigen visie en context, zodat leerlingen na hun basisschooltijd kennis hebben van en respect hebben voor de basiswaarden van de samenleving’.
Binnen PCPO en CBS De Vrijenburg zien we het als onze opdracht om een goede balans in ons aanbod en onze werkwijzen te bieden tussen kwalificatie (kennis, vaardigheden, houding), socialisatie (sociale vaardigheden en burgerschap) en persoonsvorming (zelfontplooiing en zelfinzicht). Voor ons burgerschapsonderwijs betekent dit dat we voor de drie verschillende onderdelen de volgende doelen willen bereiken:
Burgerschap en kwalificatie
We willen bereiken dat kinderen:
-
kennis hebben van en inzicht krijgen in onze pluriforme samenleving met alle religieuze, sociaal-culturele en genderverschillen die er zijn;
-
kennis hebben van de principes en uitoefening van onze democratische rechtstaat en de eigen rol en verantwoordelijkheid daarin;
Burgerschap en socialisatie
We willen bereiken dat kinderen:
-
ingevoerd zijn in de democratische cultuur en hiermee hebben geoefend binnen de veilige schoolcontext;
-
een vreedzame houding hebben ten opzichte van anderen en de wereld om hen heen en zo ook kunnen omgaan met religieuze, sociaal-culturele en seksuele verschillen tussen mensen. Daar hoort individuele vrijheid bij, begrensd door de vrijheid van de ander en door de mogelijkheden van de leerling;
Burgerschap en persoonsvorming
We willen bereiken dat kinderen:
-
zichzelf leren kennen en leren reflecteren op de eigen identiteit om zo betekenis te kunnen geven aan de wereld om hen heen en hun eigen rol daarin;
-
kritisch leren denken, een eigen mening kunnen ontwikkelen en deze durven uiten;
-
zich ontwikkelen tot zelfstandige en zelfbewuste mensen die zelf overwogen keuzes durven en kunnen maken;
Hoe doen we dat op CBS De Vrijenburg?
-
In de school is de Grondwet leidend en geeft richting aan gedrag. Dit vormt de basis voor onze regels en procedures en onze visie op leren en gedrag die gehanteerd worden op CBS De Vrijenburg; deze zijn zichtbaar in de klassen en in de school. Regelmatig worden de normen en gedragingen in de groepen besproken, voorgedaan (modellen)en herhaald
-
In alle groepen gebruiken we de methode Trefwoord, centraal in Trefwoord staat de leefwereld van kinderen. Kinderen worden uitgedaagd om aan de hand van eigentijdse verhalen en Bijbelverhalen na te denken over levensbeschouwelijke thema’s;
-
In alle groepen hebben we de psychofysieke sociale competentietraining Rots en Water;
-
Ieder jaar organiseren we een schoolbreed thema waarin een maatschappelijk relevant onderwerp centraal staat;
-
Samenwerking met externe partners ivm de gezonde school en de Bibliotheek Aan Zet mbt de schoolbibliotheek; Stichting Present,
-
Gezamenlijke vieringen met de gehele school (Kerstmis, Pasen);
-
We doen als school mee aan de Week tegen pesten en de Week van het respect.
-
We hebben een actieve leerlingenraad binnen de school;
-
We houden jaarlijks een 'goede-doelen-actie' (bijvoorbeeld een sponsorloop in schooljaar 2021-2022 en de opbrengst van de inzameling van de kinderboekenweek in schooljaar 2022-2023 voor de Plastic Soup Foundation en 2023-2024 voor de stichting van het vergeten kind ).
-
Sinds schooljaar 2024-2025 staat er in onze school een 'goed-veur-mekaarkast', deze kast is toegankelijk voor alle ouders van onze school en gevuld met allerlei spullen voor kinderen (denk aan speelgoed, sportspullen, boeken etc.) Voor de ouders die wat kunnen gebruiken is er de mogelijkheid om wat uit de kast te pakken. Zo dragen we zorg voor elkaar als school en wijk.
Momenteel zijn we in onderzoek of een methode gericht op burgerschap ons onderwijs op dit gebied nog sterker kan maken.
